Rabo duurzame innovatieprijs

Rabo Duurzame Innovatieprijs 2019

Gefeliciteerd! Je bent genomineerd

GooFra Optics uit Geleen genomineerd voor de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2019

GooFra Optics is met hun baanbrekende spectrometrie technologie, uit ongeveer 200 inzendingen, genomineerd in de categorie Circulaire economie & klimaat voor de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2019. Op 6 september zal GooFra Optics, net als de 10 andere genomineerde, in deze categorie een presentatie geven, op het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht, over hun ontwikkelde technologie en de mogelijkheden hiervan. Uit deze 10 genomineerde zullen dan 3 finalisten worden gekozen. Op 26 september zullen, op Terschelling, de winnaars bekend gemaakt  worden in elke categorie.

Deze prijs is in het leven geroepen door de Rabobank, zij stimuleren hiermee ondernemers met innovatieve oplossingen. Er zijn in 3 categorieën waar deelnemers zich voor konden inschrijven: Food & Agri, Circulaire economie & klimaat en Vitale gemeenschappen & zorg.

GooFra Optics

GooFra Optics heeft een technologie ontwikkeld waarmee het mogelijk is om plasticafval nog beter te kunnen herkennen. Als het plastic beter kan worden gescheiden hoeft er minder plastic te worden verbrand, zijn er minder grondstoffen nodig en wordt er CO2 uitstoot bespaard, wat veel beter is voor het milieu. GooFra Optics wil hiermee een bijdrage leveren aan de circulaire economie.

Business Innovatie Team Limburg (BITL)

GooFra Optics is getipt over de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2019 door @Remon Plummen van het Business Innovatie Team Limburg (BITL) van de Rabobank. BITL probeert innovatieve bedrijven uit te dagen, te coachen, te verbinden en te financieren.

Rabo duurzame innovatieprijs

“Foreign body detection” machine

Op de Anuga FoodTec beurs 2018 in Keulen staat het bedrijf Groba uit Nederweert met de “Foreign body detection” machine. Dit systeem controleert of er geen ongewenste materialen op de kaas achterblijven. Er zijn al veel systemen op de markt die bijvoorbeeld metaal, glas, en transparant, gekleurde folie kunnen detecteren. Deze machine kan ook de niet gekleurde transparante folie detecteren. Voor zover bekend is dit de eerste machine ter wereld die dit kan. Wij zijn er trots op dat wij, GooFra Optics,  de techniek voor deze machine hebben kunnen ontwikkelen. De beurs is nog t/m vrijdag 23 maart geopend.

GooFra Optics genomineerd voor de Brilliant Business Awards

EN DE GENOMINEERDEN ZIJN.. 

De genomineerden zijn bekend!! Natuurlijk stikt het in de Westelijk Mijnstreek van mooie ondernemingen. Voor de Brilliant Business Awards hebben we een selectie gemaakt van de ondernemers die het beste aansloten bij de genoemde criteria. Hieronder een overzicht van de genomineerden per categorie. Gefeliciteerd!!

 De Diamant gaat naar de onderneming die economisch succesvol is met ideeën, ontwerpen, producten of een bedrijfsconcept en daarmee een visitekaartje is voor de regio.
Genomineerd zijn: Daily Fresh FoodMelano Jewelry en Nedlingrootschalige wasserij voor horeca, gezondheidszorg en industrie.

 De Robijn gaat naar de onderneming die in korte tijd een belangrijke speler op de markt werd en potentieel heeft voor de toekomst. Genomineerd zijn: Bie Bijen DierenartsenGooFra Optics ontwikkelaar van technologieën om de samenstelling van materialen te kunnen meten en LEDsgoforthebest.com specialist in LED-verlichting.

De Parel gaat naar de meest klant- of servicegerichte onderneming in de horeca, detailhandel of dienstverlening. Genomineerd zijn: Brouwerij de FonteinCayboo en Els Jacobs Uitvaartonderneming.

*Staat jouw favoriet erbij of wil jij weten wie er met de prijzen naar huis gaan, zorg dan dat je aanwezig bent tijdens de Brilliant Business Awards op 22 januari 2018!

In-line watermeter voor innovatief waterzuiveringsproces

21 november, 2017

In-line watermeter voor innovatief waterzuiveringsproces

LIOF ondersteunt Goofra Optics met kennis en kapitaal

GooFra Optics uit Geleen is er in geslaagd om een spectrometrieplatform te ontwikkelen waarmee men veel nauwkeuriger de samenstelling van (vloei)stoffen kan meten. Deze technologie is toepasbaar in vele sectoren, onder ander binnen de farmacie, health, water, chemie en food. GooFra Optics zal als eerste toepassing een in-line watermeter ontwikkelen.

Vervuild drinkwater neemt in omvang toe

Nederland is een van de koplopers op het gebied van schoon drinkwater. Maar door de toenemende bevolkingsdichtheid neemt ook de vervuiling van het drinkwater toe. Een steeds groter wordend probleem vormt bijvoorbeeld het verwijderen van medicijnresten uit drinkwater. Drinkwaterbedrijven moeten steeds meer inspanningen verrichten om schoon, gezond én betaalbaar drinkwater te leveren. Zij kampen bovendien met het probleem dat deze vervuiling moeilijk te detecteren is in het waterzuiveringsproces. Laboratoriumonderzoek vindt buiten het productieproces plaats en heeft daardoor vele nadelen in termen van tijd en kosten.

In-line watermeter biedt de gewenste precisie oplossing

Onderzocht wordt hoe in het productieproces zelf gemeten kan worden. Goofra Optics zal hiertoe de in-line watermeter ontwikkelen. Met de in-line watermeter is het mogelijk om, op afstand, real-time de samenstelling van water te meten op moleculair niveau. Op deze wijze kunnen drinkwaterbedrijven veel sneller én nauwkeuriger reageren op veranderingen in het water. In de toekomst zal dan ook veel laboratoriumonderzoek overbodig worden. Dit laboratoriumonderzoek is duur en tijdrovend. Het zogenaamde in-line meten levert dus niet alleen een enorme tijdwinst op maar ook een grote financiële besparing.

Partnership geeft inzicht en resultaat

Tijdens een bijeenkomst van LimburgMakers is GooFra Optics in contact gekomen met LIOF. Samen zijn de mogelijkheden uiteengezet en is een businessplan ontwikkeld. Via het Limburg Business Development Fonds (LBDF) is vervolgens een lening verstrekt om de haalbaarheid en marktbehoefte in kaart te brengen. In een latere fase is gezocht naar een goede productiepartner. Deze is gevonden in VAM Watertech. Samen met Goofra Optics gaan zij de in-line watermeter in de markt zetten. Het LIOF Participatiefonds versterkt nu het vermogen om de onderneming in staat te stellen verder te groeien.

GooFra Optics

Het nieuwe meten

Binnen enkele seconden vaststellen of een sporter doping gebruikt heeft. Met
een druppeltje bloed bepalen of iemand de griep heeft of Pfeiffer. De kwaliteit van
het drinkwater meten. Of de samenstelling van een medicijn. Het kan binnenkort
allemaal met de nieuwe spectrometer van GooFra. Een wereldvinding, ontwikkeld in
Sittard-Geleen.

lees het hele artiekel hieronder:

http://goofraoptics.com/wp-content/uploads/2017/06/9-stadskrant-79-LR-2.pdf

Business Roadmaps

Business Roadmaps: Van vliegende start tot (nieuwe) passie

Business Roadmaps

Ondernemers John Gooren en Peter Franssen ontwikkelen de meest geavanceerde spectrometer ter wereld. Octrooi is verkregen en hoe nu verder? Remi Zautsen en Joost Dijkstra ontwikkelen en verkopen licenties voor online software waarmee bedrijven en R&D-instituten hun onderzoek kunnen verkorten. Wat is nodig voor een succesvolle marktintroductie?

Wat deze ondernemers bindt is dat zij, met hulp van Business Roadmaps, in korte tijd belangrijke stappen vooruit hebben gezet in de ontwikkeling van hun bedrijf.

Business Roadmaps helpt ondernemers bij de start, versnelling of kanteling van hun bedrijf. Het programma is een initiatief van Jean-Paul Urlings (Bizzdom) en Petro Nijsen (NewDeas) en wordt gefinancierd door Limburg Economic Development. Jean-Paul Urlings legt uit: “Business Roadmaps is er voor ondernemers die iets nieuws willen doen; een bedrijf starten, een nieuw product introduceren, versnellen of een andere richting uitgaan. We merken ook dat het ondernemers helpt om hun passie (terug) te vinden.”

Alleviating Science

Remi Zautsen: “Business Roadmaps is erg belangrijk voor Alleviating Science geweest. In het programma leer je om op een systematische manier na te denken over je business concept en dat te verbeteren. Vooral de interactie met derden, de feedback die je krijgt, helpt enorm om te versterken en de goede richting te kiezen. We hebben bijvoorbeeld een aanvullende markt geïdentificeerd die we apart moeten benaderen en dat gaan we nu ook doen.” Joost Dijkstra: “Elke fase van het bedrijf komt aan bod, vanaf het begin tot aan de succesvolle marktintroductie. Door de gesprekken met de andere deelnemers hebben we ingezien dat onze visie, terwijl we dachten dat die breed was, toch te beperkt was. We hebben geleerd dat ons product toch nog niet helemaal klaar is en we nog een aantal dingen moeten doen om het succes te kunnen vergroten. Deze inzichten hebben veel voor ons betekend.”

Goofra Optics

In 2014 richtten Peter Franssen en John Gooren Goofra op met het doel de spectrometer-technologie te verbeteren en business-applicaties te ontwikkelen. Inmiddels is Goofra goed op weg. Het octrooi op de meest geavanceerde spectrometer ter wereld is onlangs verkregen. De kleinste, voorheen onzichtbare bestanddelen van bijvoorbeeld bloed, water, medicijnen of chemische stoffen, worden nu zichtbaar gemaakt. John Gooren: “Dankzij Business Roadmaps hebben we geleerd op een andere en meer kritische manier naar ons bedrijf te kijken. Dat heeft ons relevante nieuwe inzichten opgeleverd. We hebben een netwerk opgebouwd van potentiele partners en klanten en de slotbijeenkomst bood een perfect platform om ons product te presenteren. We zijn nu zo ver dat we met ons product de markt op kunnen en specifieke applicaties kunnen gaan ontwerpen en bouwen.”

 

Programma

De vierde ronde Business Roadmaps werd onlangs succesvol afgerond. In elke ronde doen 10 ondernemers mee. Het programma – dat acht maanden in beslag neemt – biedt  maandelijkse ontbijtsessies, een-op-een expertsessies, workshops over business modelling of partnering, een voucher van € 2.500,- om additionele expertise in te huren en en de mogelijkheid het plan te pitchen voor een groter publiek.